vineri, 12 octombrie 2018

Dulceață de gutui

E toamnă, e vremea gutuilor, așa că să profităm.
Eu am cules aceste 7 gutui, pe care le-am spălat bine de puf.
Apoi le-am dat pe răzătoarea cu găuri mari și am cântarit cantitatea obținută: aveam 1 kg, așa că am folosit 1 litru apă, 1 kg zahăr, 1 lămâie, 1 păstaie de vanilie.
Apa se pune într-o oală încăpătoare pe foc și se adaugă zahărul.
Se amestecă din când în când.
După ce începe să fiarbă, se lasă 20 minute, apoi se adaugă gutuile rase.
Se amestecă din când în când cu lingura de lemn. Se lasă pe foc 2 ore, apoi se stoarce zeama de lămâie și se amestecă. Apoi se taie păstaia de vanilie în două pe lungime și cu cuțitul se răzuiesc semințele, care se adaugă în oală împreună cu păstaia rămasă.
Se amestecă din când în când și se mai lasă pe foc o jumătate de oră.
Apoi se pun în borcane spălate și încălzite în prealabil în cuptor și capacele se strâng bine.
Și se acoperă cu un prosop gros, pentru a se răci treptat.
POFTĂ BUNĂ!!!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu