sâmbătă, 15 octombrie 2016

Cozonac

Cand va este dor de Craciun (ca mie), puteti pregati repede un cozonac, pentru ca mirosul sau tot timpul ma duce cu gandul la sarbatoarea mea preferata.
Aveti nevoie de: 400 gr faina alba, 3 oua, 200 ml lapte, 100 gr zahar, 30 ml ulei, 50 gr unt, 1 pliculet drojdie uscata, 2 pliculete zahar vanilat, rahat cubulete, 30-40 gr mac amestecat cu 2 linguri de albus.
Intr-un vas incapator se pune faina, in mijlocul careia se face o adancitura in care se pune drojdia care se amesteca cu putin zahar si niste lapte caldut.
Se lasa deoparte la dospit.
Intre timp galbenusurile se mixeaza bine cu restul de zahar pana cand se topeste zaharul. 
Apoi se adauga pe rand untul moale si se continua mixarea.
In vasul cu drojdia, se amesteca ingredientele, iar apoi se toarna peste ele galbenusurile mixate. Dupa incorporare, se adauga laptele caldut amestecat inainte cu zaharul vanilat.
Aluatul se framanta bine, pana se desprinde de vas.
Apoi aluatul se rastoarna pe masa unsa cu putin ulei si se imparte in doua parti egale: una din ele se intinde cu sucitorul si peste ea se intinde amestecul de mac, apoi aluatul se ruleaza de la un capat la altul.
Se intinde si cealalte jumatata si peste ea se presara bucatele de rahat colorate, apoi se ruleaza si aceasta.
Cele doua jumatati rulate se rasucesc/impletesc una peste alta si apoi se asaza in tava invelita in hartie de copt.
Deasupra se unge cu galbenus cu ajutorul unei pensule.
Daca il veti unge de 2 ori cu galbenus, va avea un luciu si mai frumos.
Tava se da la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru circa 40 minute.
Se lasa la racit cel putin o jumatate de ora inainte de feliere.
POFTA BUNA!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu