sâmbătă, 11 iulie 2020

Tort cu fructe

Bun de te lingi pe degete!!!
Pentru blat aveți nevoie de: 4 ouă, 150 gr zahăr, 150 gr făină albă, 1 plic praf de copt.
Cremă: 4 ouă, 150 gr zahăr, 120 gr făină albă, 2 plicuri zahăr vanilat, 1 litru lapte, o bucată coajă de lămăie.
Decor: un compot, fructe proaspete; frișcă.
Gelatină: 50 gr zahăr, 8 gr amidon, 125 ml apă.
Începeți cu crema, pentru că va trebui să se răcească.
Laptele se pune în ibric pe foc cu coaja de lămâie.
Într-o cratiță încăpătoare se sparg 4 ouă și se bat cu telul, adăugând pe rând 150 gr zahăr. Apoi, tot pe rând, 120 gr făină albă.
Se amestecă până la omogenizare.
Apoi laptele fierbinte se toarnă încet peste compoziție (îndepărtând coaja de lămâie) amestecând continuu.
Apoi cratița se pune pe foc, amestecând des, până se îngroașă crema. 
După ce s-a îngroșat, se ia cratița de pe foc și se adaugă zahărul vanilat, se amestecă bine, apoi se lasă la răcit, amestecând din când în când.
Trecem la blat.
Se mixează bine 4 ouă. Apoi se adaugă, pe rând, 150 gr zahăr.
Apoi se adaugă 150 gr făină, tot pe rând.
După încorporare, se adaugă și praful de copt. Se mixează până la încorporare.
Apoi compoziția se toarnă în tavă cu hârtie de copt (cu dimensiunile de circa 30x35 cm). Se nivelează.
Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 12-15 minute (eu l-am lăsat la cuptor 13 minute).
Se scoate de la cuptor, se lasă la răcit vreo 30-40 minute, apoi se răstoarnă pe o bucată de hârtie de copt și se îndepărtează hârtia de copt care a fost în cuptor.
Se împarte în două părți egale.
O jumătate de aluat se așază pe tavă.
Se însiropează cu sucul din compot.
Se toarnă deasupra jumătate din cremă.
Se nivelează, iar deasupra se pun bucățele de fructe.
Deasupra se așază cealaltă jumătate de aluat, se însiropează și se toarnă restul de cremă. Se nivelează deasupra, dar și pe lateral.
Se prepară gelatina: într-o cratiță se amestecă cele 3 ingrediente.
Se amestecă pe foc până se topește zahărul și se îngroașă puțin.
Apoi se lasă la răcorit.
Tortul se decorează cu fructe, după preferințe.
Apoi se toarnă cu lingura gelatina peste fructe.
Pe lateral se pot aranja felii de fructe direct pe cremă sau adăugați și frișcă bătută dacă vreți.
Se lasă la rece vreo 2 ore.
Eu l-am făcut cu două ocazii și l-am decorat ca în poze.
Și aici feliat, până nu s-a evaporat.

POFTĂ BUNĂ!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu